Як відкрити пивоварню

Як відкрити пивоварню: секрети виробництва пінного напою

пивоварня2Пиво є улюбленим напоєм величезної кількості людей.Цим поспішають скористатися як світові виробники “рідкого хліба”, так і приватні підприємці, що відкривають невеликі пивоварні.
Особливості пивного бізнесу
Свіже пиво значно перевершує бутильоване за смаковими якостями. Його вважають за краще подавати в кафе і ресторанах, тоді як пиво в пляшках простіше реалізувати в магазинах.
Перше, що треба вирішити при організації пивного бізнесу – це масштаби виробництва. Залежно від добового виготовлення напою, приватне виробництво ділиться на два види:
мікро-пивоварня (40-400 літрів);
міні-пивоварня (400-1500 літрів).
Практика показує, що найрентабельніше виготовляти не менше 1000 літрів пива в добу. Орієнтовний стартовий капітал – 60 000 доларів.

Купівля устаткування

Пропозиція пивоварного устаткування сьогодні, як ніколи широке. Разом з дешевими китайськими моделями, на ринку представлена надійніша європейська техніка німецьких і чеських компаній. Вибір устаткування багато в чому залежить від кількостіпива, яке Ви плануєте виготовляти. Якщо пропускна спроможність майбутньої пивоварні не перевищуватиме150 літрів в стуки, то устаткування обійдеться в 25 тисяч доларів.
Якщо Ви вирішили відкрити пивоварню, то апріорі повинні розбиратися в цьому процесі. Проте грамотний технолог на виробництві не завадить.

Технологія виготовлення пива

Пінний напій відомий не одно тисячоліття і технологія його виробництва практично не змінилася. Лише устаткування стало досконалішим. Розглянемо основні етапи процесу :
підготовка солоду. Необроблений солод проходить спеціальну підготовку, в ході якої він очищається і позбавляється від усього зайвого;
затирання. Основною метою цього процесу є отримання розчину – затору;
фільтрація. Отриманий розчин фільтрується і очищається від залишків зерна. На виході ми отримуємо сусло;
кип’ячення. В ході кип’ячення в сусло додається хміль;
охолодження. Ви напевно бачили конусоподібні місткості на пивоварних заводах. Саме у них заливається гаряче сусло для осідання важких елементів і подальшого охолодження;
бродіння. Процес тривати близько тижня;
фільтрація. Перед розливом пива по пляшках його фільтрують. Виключенням є нефільтровані сорти;пивоварня
якщо пиво планується розливати в пляшки, передбачена процедура пастеризації.

Пивний бізнес в цифрах

Стартовий капітал, який потрібний для відкриття пивоварні, потрібний для купівлі устаткування, сировини і отримання усіх дозволів і сертифікатів. Що стосується юридичного оформлення, воно ідентичне звичайним бізнес ідеям. У більшості регіонів ведення цього бізнесу ліцензуванню не підлягає.
Для організації невеликого виробництва потрібне приміщення площею не менше 50 кв.м. Найбільш вигідний варіант закупівлі сировини – домовитися з великими заводами-виробниками. Орієнтовний період окупності – 1-2 роки, середню місячну доходність – 12-15 тисяч доларів. У міру розвитку бізнесу, можна розширювати не лише клієнтську базу, але і розміри Вашого виробництва.

Читайте також: Виробництво питної води