Як відкрити ковбасний цех

Свій бізнес: Ковбасний цех

 

Існує думка, що виробництво якісних ковбасних виробів є пріоритетом лише великих м’ясокомбінатів. Саме тому «домашнє» виробництво не має високого поширення серед українських регіонів. Але, так чи інакше, міні ковбасний цех, може чудово конкурувати на тлі «гігантів» даного сегменту ринку, роблячи акцент на якості виробленої продукції. Кожне виробництво має свої особливості, тому, створюючи ковбасний цех, варто звернути увагу на санітарні вимоги, сертифікацію продукції, особливості сировини та приміщення.
Санітарні норми

Половина успіху в цьому бізнесі безпосередньо залежить від правильності вибору приміщення. Сьогодні до харчового виробництва пред’являються жорсткі вимоги, тому ваше майбутнє приміщення повинно повністю задовольняти санітарним вимогам. Як правило, самостійна підготовка цеху викликає складності у недосвідченого людини, тому найбільш оптимальний варіантце звернення до будівельно-консалтингову компанію. Вони проведуть аналіз будови і його відповідність майбутнього виробництва з урахуванням всіх вимог, норм, правил і ГОСТ, а також розроблять рекомендації щодо реконструкції, ремонту і експлуатації.

Одне з найбільш важливих вимог полягає в тому, щоб готова продукція жодним чином не перетиналася з непереробленим сировиною. Крім того, дотримуючись вимог від 30.09.1996 року, необхідно оснастити цех відповідним обладнанням.

Оснащення та обладнання для ковбасного цеху

Відповідно до вимог Українського законодавства, ковбасне виробництво повинен містити наступне обладнання:

сировинний цех;
холодильне обладнання;
камера для зберігання сировинних продуктів;
цех дефростації та підготовчих робіт з переробки;
виробничий цех;
термічний цех;
склад для сухого сипучої продукції;
склад для спецій;
склад для інвентарю та інших інструментів;
мийне відділення;
склад для розчину нітрату натрію;
побутові приміщення.

Варто відзначити, що при узгодженні з органами СЕС, окремі види приміщень можна поєднати, а деякі зовсім не використовувати. Ще одна особливість полягає в тому, що замість усього різноманіття оснащення цеху, є можливість придбати моноблок, іншими словами міні-цех. При придбанні він повністю готовий до експлуатації і відповідає всім нормам. Вони активно використовуються в сільських місцевостях, де важко підібрати підходяще приміщення для оренди.

Відкриваючи ковбасний цех, необхідно підготувати технічне завдання. За даними завдання, проводиться аналіз сировинних ресурсів і їх розрахунок, складається асортимент виробленої продукції. Тоді коли всі підготовчі роботи зроблені, запрошуються перевіряючі, які аналізують виконання всіх вимог. При позитивному результаті, ви отримуєте ветеринарне посвідчення, видатне на 1 рік, а також акт, що підтверджує відповідність санітарним нормам.ковбаса

Сертифікація продукції

Згідно із законодавством, виробництво будь-якої продукції має сертифікуватися. Вона може мати дві форми, а саме: система сертифікації ГОСТ, правила сертифікації продукції за допомогою заяви декларації. Перший вид сертифікації, більшою мірою, підходить для великого виробництва, так як необхідні документи, в цьому випадку, важко оформити для малих підприємств, куди входить:

сертифікат системи якості та виробництва;
протокол випробувань;
сертифікат гігієни;
ветеринарне свідоцтво.

Сировина для ковбасного цеху

У процесі здійснення діяльності, важливо збирати всі документи, супутні з постачанням сировини. Воно повинно бути сертифіковане. Фахівці рекомендують найняти кваліфікованого співробітника, який зможе провести оцінку змісту та достовірності документації, а також якості продукції. Таким чином, ви знизите ризик невідповідної продукції, який може позначитися на здоров’ї споживачів.

Приміщення під виробничий цех

Рекомендована площа залежить від потужності обладнання. Рентабельність діяльності досягається при продуктивності цеху в 200 кг. за зміну. Міні ковбасний цех цілком може функціонувати на 45-60 кв. м. Більш потужні цехи рекомендується розташовувати на площі понад 100 кв. м. Враховуючи нинішню ситуацію нерухомості в нашій країні, середня ціна оренди виробничого цеху складе від 11 000 грн на місяць.

Невелике виробництво легко обслужать два співробітника. Крім виробничих робочих, знадобляться технолог, м’ясник, експедитор, механік і бухгалтер. Сьогодні виробнича лінія максимально автоматизована, тому кілька посад можна покласти на одну людину.

Фінансовий план

Відкриваючи ковбасний цех, не варто забувати про ремонт приміщення, що потребує додаткових витрат, які слід включити в план капіталовкладень.

реєстрація ТОВвід 3 000 грн;

створення статутного капіталу ТОВвід000 грн;

закупівля обладнаннявід 160 000 грн;

купівля холодильних камервід 60 000 грн;

закупівля сировини – 30 000 грн;

орендна платавід 11 000 грн;

послуги консалтингу, ремонт або реконструкція приміщеннявід 30 000 грн;

Таким чином, враховуючи всі особливості бізнесу можна виділити рентабельність, яка варіюється від 25 до 30%. Найбільша ефективність досягається при цілодобовій роботі в кілька змін. Окупність бізнесу відбувається протягом першого року діяльності.

Читайте також: Виробництво ковбаси з малюнком