Як відкрити кафе або ресторан по франшизі

1403798238_c37e6bb4f0f9c97ee409f2ce225bc8e9Відкрити своє кафе або ресторан, означає вкласти гроші в прибутковий і перспективний бізнес, адже доходи у цій сфері останнім часом мають тенденцію збільшуватися по всьому світу. Це пов’язують з бажаннями людей зробити своє життя комфортнішим. Багато людей не займаються приготуванням їжі самостійно вдома, а відвідують в цих цілях заклади громадського харчування, так як це набагато зручніше і дозволяє істотно заощадити час.

Всі підприємці, які хочуть займатися цим видом бізнесу намагаються зробити своє кафе або ресторан рентабельним і прагнуть уникнути збитків і можливого банкрутства. Але, розкрутити нове і нікому раніше не відомий заклад є дуже складною справою і не кожен раз приводить до успіху. Для того, щоб трохи знизити частку ризику, можна скористатися пропозицією від великих гравців в ресторанному бізнесі і відкрити свій заклад під вже відомим і розкрученим брендом, іншими словами – скористатися франшизою.

Що необхідно знати про франшизу?

Останнім часом можна спостерігати за зростанням відкриття закладів громадського харчування, які працюють за принципом франшизи. У середньому середній період окупності таких кафе або ресторанів становить 1,5-2 роки, чим не можуть похвалитися заклади, які були відкриті з нуля. Частина яких продовжує успішно працювати, а частина швидко закривається не виправдавши надій і вкладень власників.

Важливо пам’ятати, що франшиза, це не придбання популярного бренду. Вона дає хорошу можливість кафе або ресторану працювати і використовувати при цьому товари і технології франчайзера. Всі інші моменти роботи регулюються спеціальним договором. За користування відомим брендом з метою отримання прибутку потрібно внести паушальний внесок і постійно виплачувати роялті, розміри якого варіюються від 2 до 7 відсотків від доходу закладу.

Позитивні і негативні сторони відкриття закладу по франшизі

Будь-яка діяльність має свої плюси і мінуси. Явною перевагою є те, що з допомогою франшизи існує реальна можливість відкриття закладу під розкрученим і відомим брендом і тим самим отримати можливість певної гарантії майбутнього успіху підприємства. Але в цьому випадку необхідно враховувати деякі фактори: не всі бренди можуть бути відомі потенційним клієнтам, незважаючи на те, що багато різних брендів все ж пізнавані, як у невеликих, так і у великих містах.

Організація ресторанного бізнесу на таких умовах не вимагає обов’язкової розробки проекту, так як франчайзер надає на всіх етапах розвитку консультації та необхідні рекомендації, пропонує прийнятну систему знижок і бонусів для дочірніх підприємств. Франчайзер також проводить навчання персоналу, а також надає необхідне обладнання і сировину для приготування страв.

Як відкрити кафе або ресторан по франшизі

Основний недолік франшизи – це великі вкладення в самому початку бізнесу. Підприємець зобов’язаний крім необхідного паушального внеску оплачувати всі витрати за оренду приміщення, придбання обладнання та закупівлі необхідного товару. Також потрібно отримати висновок санітарної епідеміологічної інспекції, пожежний сертифікат та інші необхідні адміністративні документи.

Крім цього, кафе або ресторан, відкриті під відомим брендом (франчайзі) будуть мати деякі обмеження. За порушення встановлених договором умов роботи, франчайзер може виставити штрафні санкції або в крайньому випадку відкликати франшизу. Виникають різні спорні моменти, скандали, проведення реорганізацію або банкрутство основної компанії може погано позначиться і на роботі дочірнього підприємства. Так що, відкрите по франшизі заклад має два серйозних недоліки – залежність від основної компанії і обмеження у творчості.

Правильний вибір франчайзера

Саме перше що необхідно зробити для успішного відкриття кав’ярні або ресторану, це правильно вибрати франчайзера. Для цього потрібно ознайомитися які переваги у Ваших потенційних клієнтів і вибрати найбільш привабливі пропозиції по франшизі. Це питання можна вирішити з допомогою юристів, які спеціалізуються на франшизі кафе і ресторанів. Перед тим як починати витрачати велику суму грошей, необхідно скористатися послугами таких фахівців.

Як відкрити кафе або ресторан по франшизі

Послуги таких юристів коштують дуже дорого, але тим не менш, з їх допомогою Ви уникнете помилок у виборі франчайзера і зможете придбати франшизу за прийнятною ціною. Полегшити Ваше завдання може той факт, що багато великих міжнародних компаній прагнуть до захоплення і локальних ринків, так що вони надають допомогу підприємцям, шляхом надання всієї необхідної інформації пов’язаної з отриманням франшизи на ресторан або кафе в інтернеті.

Складання бізнес-плану1403798282_e6b35f93d6ac7da0ac09e5030a4fd593

Як і будь-якої іншої виду бізнесу, франчайзинг вимагає великих фінансових вкладень. При всьому цьому, статус франчайзі не дає стопроцентної захисту від можливого банкрутства та ризиків. Перш ніж вкладати гроші у відкриття ресторану або кафе по франшизі необхідно грамотно скласти бізнес-план, в якому треба ретельно описати основні принципи і стратегію розвитку підприємства заклади. У вирішенні цього питання повинен надати допомогу франчайзер. При підрахунку всіх необхідних інвестицій важливо врахувати необхідні витрати на:

• Орендна плата за приміщення;
• Послуги з розробки дизайнерського проекту;
• Закупівля необхідного обладнання та посуду;
• Пошук кваліфікованих співробітників;
• Заробітна плата для працівників;
• Купівля необхідних продуктів;
• Інші витрати.

Крім цього, при складанні бізнес-плану необхідно обгрунтувати можливий прибуток. Цей момент важливий при умові, коли для початку бізнесу планується взяти кредит у банку. Для того, щоб обґрунтувати оцінку прибутку потрібно визначити поріг рентабельності – суму, яку необхідно отримувати, щоб вкрилися всі понесені витрати. Знаючи такі дані, буде набагато легше визначитися і прийняти необхідне і правильне рішення про те, чи зможе заклад приносити прибуток чи ні.

Ціна франшизи для кафе чи ресторану

Важливу роль у відкритті закладу відіграє вартість франшизи. На ринку є невеликі фірми, які пропонують її за завищеною ціною. Але, також є компанії які надають бренд за низькою вартістю, але пізніше виявляється, що ще потрібно платити відсотки, які можуть складати значну частину одержуваної виручки. Якщо вважати з точки зору довгострокової перспективи, то це виявляється не зовсім вигідно. Але, тим не менш, багато солідні компанії, які розуміють всі плюси, які пов’язані з відкриттям нового закладу в їх мережі і з цієї причини спеціально знижують вартість своєї франшизи.

У кінцевому підсумку, можна зробити наступний висновок, що підприємцям, які хочуть відкрити ресторан або кафе, але не мають ніякого досвіду в даній області, буде краще і простіше придбати для створення свого бізнесу франшизу. Головне підшукати хорошого франчайзера який запропонує прийнятні ціни та вигідні умови для співпраці.
Читайте : як відкрити суші бар

1 Comment

  1. Pingback: Кулінарний бізнес | Український бізнес портал

Comments are closed.