Вирощування та продаж зелені

зеленьЯк заробити на вирощуванні та продажу зелені

Як ви думаєте, чим можна заробити не погані гроші за один літній сезон? Ні за що не здогадаєтеся! Вирощуванням зелені. І це не жарт.
Багато городян, що вийшли на пенсію, із задоволенням проводять час на дачі, не підозрюючи, що приємний відпочинок можна поєднати з непоганим бізнесом.
Дачна ділянка більшості співвітчизників є клаптиком землі площею від 6 до 20 соток. Власник ділянки не може собі уявити гідного бізнесу на такій мізерній площі. Дійсно,овочі і фрукти на дачі можна виростити хіба що до власного столу. Але є все-таки можливість здобути не поганий капітал і на такому клаптику землі. Рецепт несподівано простий – треба вирощувати і продавати зелень.
Для того, щоб остаточно переконати вас в серйозностітакої заяви, ось вам цифри: з однієї сотки вашої ділянки за сезон ви можете зібрати до двох тонн (2 000 кг!) зелені.

Як добитися такого казкового врожаю?

Тепличне вирощування зелені
Вирощувати зелень будемо тільки в теплицях. Не у парниках або грунті, а саме в теплицях. Переваги теплиці :
незалежність від погодних умов із-за постійного внутрішнього мікроклімату. Постійна температура,достатня вологість і прополка гарантують збільшення урожаю порівняно із звичайними методами як мінімум в 2рази.
Грядки в теплиці набагато зручніше удобрювати. За рахунок мікроклімату городній сезон в теплиці збільшується до 9 місяців (березень – жовтень) і дозволяє зібрати 5-6 врожаїв.
Найбільший попит у покупця на:
лук пір’яний (окремий і з ріпою);
салати;
редис;
кріп;
петрушку.
Іншу зелень можна вирощувати для різноманітності, але комерційний інтерес в ній невеликий.

Готуємо теплицю

Уточнимо: найефективніша теплична система для вирощування зелені – теплиця-термос. Така конструкція зарахунок подвійного покриття і сонячного колектора дозволяє обійтися без підігрівання.
З середини лютого можна починати підготовку теплиці до посіву. Сніг усередині і навколо теплиці треба прибрати.Простір навколо теплиці застелити чорною плівкою або руберойдом. Чорна поверхня використовується також усередині теплиці, оскільки вона притягує сонячне світло.
Завдяки такому прогріванню, вже на початку березня грунт відтає на 10-15 см, чого буває досить для посадки лука,кропу або редису.

Вирощування кропу

Найбільш ходова зелень, об’єм якої повинен складати не менше 50%.Краще зупинитися на насінні сортового кропу,обов’язково ранні сорти. Можна насіння вирощувати самостійно, але обов’язково їх оновлювати раз в 2-3 роки.
Перед посівом насіння треба замочити, але не пророщувати. Для максимальної кількості світла і тепла висівати кріп треба грядками з півночі на південь,витримуючи між ними відстань 10-12 см Полив і прополку робити своєчасно.
Схема посадки кропу :
висадка насіння : 1 – 5 березня, збір врожаю 15 – 20 квітня;
висадка насіння : 15 – 20 квітня, збір врожаю 25 – 30травня;
висадка насіння : 25 – 30 травня, збір врожаю 5 – 10 липня;
висадка насіння : 5 – 10 липня, збір врожаю 15 – 20 серпня;
висадка насіння : 15 – 20 серпня, збір врожаю 25 – 30 вересня.
Пару слів про зимове вирощування. Твердження, що це дуже вигідно, навряд чи справедливе. Теплицю потрібно опалювати, сонячного світла бракує, і кріп має нетоварний вигляд. Крім того, попит на зелень взимку падає.

Збір врожаю кропу і перевезення

За декілька годин до збору кріп на грядках треба рясно полити водою. Зелень злегка підкопують, очищають коренівід землі, промивають і укладають у водонепроникнийконтейнер. Ставити треба вертикально (листя вгору),щільно трамбуючи контейнер зеленню.
Щоб довше зберігати кріп, треба додати води з підгодівлею добривами і пігулкою аспірину на 1 л води.При температурі 6-10 градусів кріп зберігається в цьому стані до 7 днів, не змінюючи зовнішнього вигляду і якості.

Вирощування лука зеленого

Другий за об’ємом вирощування в теплиці – зелена цибуля, а саме однорічні сорти лука ріпчастого.
Існує три види цибулі :
гострі, з періодом дозрівання 80-90 діб ;
напівгострі – 110-130 діб;
солодкі – 150-180 діб.
Гострі сорти дозрівають швидше, але маса зеленого пера у них мінімальна. Солодкі сорти, навпаки, при потужній зелені довго визрівають. Тому можна порадити напівгострісорти, як оптимальні.
Насіння лука висівається густо на початку лютого в невеликі ящики. На початку березня паростки лука пікірують в теплиці так само, як кріп. Грядки лука висаджуються з кроком між цибулинами 5 см
Після пікіровки в ящики через 15-20 днів висаджують другу партію насіння, яке пікірує в теплиці відразу після збору врожаю в останній декаді квітня.
У такій послідовності висаджуються і наступні партії.
Схема посадки :
висадка насіння лука 1-5 лютого, пікіровка в теплицю 1-5 березня, врожай 20-25 квітня;
висадка насіння лука 15-20 березня, пікіровка в теплицю 20-25 квітня, врожай 10-15 червня;
висадка насіння лука 1-5 травня, пікіровка в теплицю 1-5червня, врожай 1-5 серпня;
висадка насіння лука 20-25 червня, пікіровка в теплицю 1-5 серпня,врожай 20-25 вересня.
Прибирання і перевезення лука
Грядки за 5-6 годин до збору рясно поливають.Видаляються із землі пір’я разом з голівкою. Зберігати і перевозити лук треба точно так, як і кріп, зберігаючи воду,підгодівлю і аспірин.

Інші види зелені

Кріп і лук значно перевищують за об’ємами продажів інші види зелені. Це не означає, що інші види вирощувати неслід. Можна порекомендувати вирощувати окремо на окремих грядках, наприклад, редис і салат.
Продаючи їх, треба стежити за попитом і, при необхідності, збільшувати площі посадки. Різноманітність асортименту зелені все ж потрібна для залучення клієнтіві різноманітності на торгових прилавках.

Реалізація врожаю

Зелень необмежено використовується в усіх підприємствах громадського харчування : закусочних,кафе, ресторанах і ін. непогано можна продати зелень у фірми, що готують салати і готові обіди. Звичайними точками реалізації залишаються ринки, овочеві магазини і супермаркети.
На ринку з документів у вас можуть попросити тільки довідку про наявність присадибної ділянки. Для роздрібної реалізації зелень треба підготувати спеціальним чином.
Відсортувати по розмірах. Лук з коротким перо мскладається окремо, з довгим пером – окремо. Так само сортується кріп і інша зелень. Ціни виставляються різні з розрахунку на різні категорії покупців. Видаляйте з контейнерів поламане, зів’яле і померле листя і викидайте їх. Не “скупіться”, намагаючись продати їх.Трохи понизьте ціну відносно конкурентів. Це дозволить продавати вам більше.

Читайте також: Вирощування заджанців

1 Comment

  1. Pingback: Розведення майорану | Український бізнес портал

Comments are closed.