Вирощування сої

 

Прибутковий бізнес – вирощування сої

вирощування сои2Один з перспективних напрямів, яке в нашій країні тільки починає розвиватися і зберігає в собі великі можливості для підприємців.
Вирощування сої як бізнес, добре підходить для початківців, оскільки не вимагає великих капіталовкладень, а рентабельність може досягати 150%. Для малого бізнесу найбільш вигідна установка “соєвих корів” – спеціальних апаратів, які переробляють сою в соєве молоко. При невеликих витратах вирощування сої дозволяє заснувати прибутковий бізнес.
Соя – ця рослина сімейства бобових, з якого виробляється замінник тваринного білку, причому вміст протеїнів в сої досягає 45%, що перевищує кількість протеїнів в курячому м’ясі. Також соя служить сировиною для вироблення замінників молочних виробів, які рекомендуються людям,що страждають цукровим діабетом або непереносимістю молочного білка.

Основні продукти переробки сої

, яке містить високий відсоток білку і ряд необхідних організму амінокислот і практично не містить жирів.
– Соєвий соус, що отримав велике поширення в нашій країні, він підкреслює смак будь-якого блюда.
– Тофу – соєвий сир, що прийшов в нашу кулінарію з японської кухні і що завоював широку популярність.
– Соєве молоко.
– Соєве борошно, яке застосовується для випічки.
Сировина, що залишається після переробки сої, також може використовуватися і приносити доход, тому вирощування сої є дуже прибутковим бізнесом.
Попит на сою і виготовлені з неї продукти постійно росте і,за прогнозами аналітиків, буде рости і надалі. Причини цьому наступні:
– зростання популярності сої в якості дієтичного продукту;
– продукти з сої значно дешевші;
-зміна погодних умов призводить до погіршення посівних площ в Європі і до зниження урожаю зернових і бобових;
– росте споживання сої в країнах Латинської Америки,Китаї, Південній Кореї і Ірані.
Стійкий попит на сою в нашій країні та за кордоном дозволяє розгорнути прибутковий бізнес – вирощування сої.

Технологія вирощування сої

вирощування соиПри обробці будь-якої сільськогосподарської культури, у тому числі і сої, необхідно знати які агротехнічні прийоми дозволяють рациональней використати основні чинники життя рослин. Технологія вирощування сої повинна включати комплекс послідовних операцій спрямованих на отримання високого врожаю з урахуванням біологічних особливостей рослин по фазах розвитку.
Для кожної кліматичної зони необхідно використати оптимальні терміни посіву, ширина міжрядь, норма висіву насіння, бактерійні препарати, терміни і способи внесення мінеральних добрив, ефективні гербіциди для надійного захисту посівів сої від бур’янів.
Збільшувати виробництво сої можна шляхом розширення площ посіву, підвищенням її врожайності, за рахунок застосування прогресивних технологій вирощування і використання нових продуктивніших сортів.
Відомо, що для отримання високого врожаю сої, ширина міжряддя повина бути такою, щоб забезпечувати повне поглинання сонячної енергії листям, а не витрачатися на нагрів грунту. Тому тенденція до переходу на вузькі міжряддя спостерігається у багатьох країнах світу.
Практика господарств степової зони півдня України також свідчить, що перспективним напрямом вдосконалення технології вирощування сої є перехід на звичайні рядкові посіви.
Дослідження вчених показують, що при рядових посівах формується більший урожай, більше утворюється бобів і насіння на рослинах. Зменшення міжрядь до 46-25 см і більше забезпечує приріст врожайності до 10-20% при порівнянню з міжряддями 76 см
Оптимальний термін посіву – один з найважливіших способів отримання високої врожайності сої, оскільки від цього залежить час і можливість її дозрівання,врожайність і якість насіння. Дуже ранні або пізні терміни викликають перевитрату насіння і знижують врожайність на 1,5-3,4 ц/га і більше. Ранні терміни посіву, особливо в роки з прохолодною весною, призводять до затримки сходів, прорідженої посівів, зниження врожайності.Сходи при цьому тривалий період підпадають під вплив збудників хвороб.
При пізніх термінах посіву пересихає верхній шар грунту,рослини гірше укорінюються, насіння не дозріває і має підвищену вологість.
Необхідність застосування бактерійних добрив полягає в посиленні азотфіксуючої діяльності рослин. Відомо, що за допомогою клубенькових бактерій соя здатна засвоїти близько 50-70% потрібного їй азоту і накопити в грунті доз бирання врожаю близько 80-100 кг біологічного азоту.Застосування інокуляції насіння являється екологічно і економічно вигідним заходом. Це дешевий і ефективний прийом в технології вирощування сої, що зменшує пестицидне навантаження на довкілля.
вирощування сои3Таким чином, інокуляція насіння сої дуже важливий і потрібний прийом, який сприяє підвищенню її врожайності.Ефективність інокуляції сої залежить від багатьох чинників, серед них – умови вирощування, сорт, штам клубенькових бактерій, фаза розвитку, вологість грунту.Бактеризація насіння сої у більшості досліджень підвищувала врожайність на 10-30 або 1,3-5,5 ц/га.
Застосування добрив є нероздільною частиною заходів по підвищенню врожайності і якості насіння сої.Ефективність добрив залежить від термінів їх внесення,типу і родючості грунту, сорту, влагоозабезпеченості. У початковій фазі зростання і розвитку соя вимагає менше поживних речовин, а починаючи з цвітіння і особливо в період формування бобів і наливання зерна, потреба в елементах живлення зростає і соя споживає основну їх частину. Використання мікроелементів сприяє прискоренню розвитку рослин і дозріванню насіння.
Вони підвищують стійкість рослин до несприятливих умовзовнішнього середовища Крім того, мікроелементи захищають рослини від ряду бактерійних і грибкових хвороб, але на відміну від отрутохімікатів це відбувається за рахунок підвищення імунітету рослин. Велике значення для підвищення врожаю сої має спільне застосування мінеральних і бактерійних добрив. При оптимізації поживного режиму доцільно створювати сприятливі умови,в першу чергу, для розвитку біологічної фіксації азоту соєвими клубеньковими бактеріями.
Головною причиною значного зниження врожайності сої є засміченість її посівів. Залежно від кількості і складу бур’янів в посівах сої, врожайність може знижуватися від15 до 45% більше. Як показує досвід багатьох господарствУкраїни, для надійного захисту посівів сої необхідно вносити, як страхові, так і грунтові гербіциди.

Читайте також: Фермерське господарство

1 Comment

  1. Pingback: Як заробити на лісовому промислі | Український бізнес портал

Comments are closed.