Виробництво смаженого насіння

Смачній бізнес на насінні

насынняБагато хто пам’ятає ще ті часи, коли смаженим насінням торгували бабусі. Готувалося насіння соняшнику на кухнях, на звичайних сковорідках, покупцям відпускалися в кульочках з газети, а мірилом служила стограмова скляночка. Смажене насіння було досить ходовим товаром – без них не обходився похід в кіно або на стадіон, а прогулянка по парку без насіння соняшнику була просто нецікавою.

Насінню соняшнику – товарний вид!

Популярність смаженого насіння серед населення не могла довго залишатися непоміченою, і настав час, коли особливо кмітливі підприємці вирішили поставити виробництво смаженого насіння на потік. Причому продавати їх стали в зручних герметичних упаковках. Смак новоявленого товару лише трохи нагадував “бабусине” насіння, а ось ціною вони відрізнялися сильно. З боку може здатися, що низька відпускна ціна пакетика насіння негідна уваги для серйозного бізнесмена, але чи так це насправді?

Лузати насіння або робити на них гроші?

Якщо уважно придивитися, на торгових прилавках можна побачити досить широкий асортимент насіння в упаковках. Але, незважаючи на це, яскраві упаковки з новими назвами з’являються знову і знову. Це говорить лише про одне: цей вид бізнесу гідний поваги. Досить звернути увагу на північні регіони, де соняшник не вирощують, а в смаженому вигляді насіння завозить здалека.
Серйозно замислитися про цей вид бізнесу примушують нескладні розрахунки, які може зробити кожен. Спершу звернете увагу на вартість сировини : вона може коливатися від 0,3$ до 1$ за кілограм – мається на увазі вартість насіння соняшнику, що калібрується. Враховуючи, що при сушці і жарінні насіннячка втрачає до 10% своєї ваги, з тонни сировини можна отримати 900 кг смаженого насіння. Нагадаємо, в магазині пакетик насіння вагою в 100 грам коштує 0,3$-0, 6$. Але це лише загальні, поверхневі розрахунки. Що ж ще впливає на вартість кінцевого продукту?

Вимога до виробничого приміщення

До приміщення, де проходитимуть обробку насіння, вимоги ті ж, що і до інших приміщень, призначених для виробництва продуктів харчування. Воно повинне відповідати будівельним і санітарним нормам, а також в нім мають бути дотримані усі норми протипожежної безпеки, охорони праці і техніки безпеки. Величезна увага приділяється наявності якісної вентиляції, водопроводу і каналізації.
Також приміщення, де розміщуватиметься цех по виробництву смаженого насіння, повинне знаходитися в деякій віддаленості від житлових будівель. Величезна увага приділяється наявності складських приміщень, як для сировини, так і для готової продукції.

Сковорода або сучасне устаткування?

насыння.2jpegЯкщо йдеться про організацію виробництва, треба подумати про відповідне устаткування. Зрозуміло, що сковорода тут вже не підійде. Сучасна промисловість для термічної обробки насіння пропонує газові і електричні печі, а також мікрохвильові установки. Якщо є доступ до газових комунікацій, зручним варіантом будуть газові печі. Інакше вибір залишається за електричним устаткуванням. Правда, такий варіант є дорогим задоволенням. Також печі можуть бути прохідними і непрохідними.
Використовуючи прохідні печі, є можливість заощадити на робочій силі, оскільки там увесь процес автоматизований.
Що ще слід враховувати, плануючи витрати?
Обов’язковою умовою конкурентоздатного продукту є якість сировини. Тому треба з належною увагою віднестися до постачальників. Не варто відразу ж замовляти великі партії продукції, краще зробити пробні закупівлі у різних постачальників і проаналізувати якість на виході.

Маркетинговий хід, або “скринька з сюрпризом”

Для того, щоб покупець зміг оцінити смакові якості вашого продукту, він повинен його купити. Це означає, що ваше насіння повинне чимось відрізнятися від інших. Ви можете придумати акцію з розіграшем або помістити в пакет з насінням сюрприз. Це може бути цукерка, іграшка або невеликий сувенір – символ вашої компанії. Забезпечивши попит на свою продукцію, не варто йти шляхом багатьох підприємців, які намагаються забезпечити собі високий прибуток, закуповувавши дешеву, неякісну сировину.

Благополуччя – в зростанні

Вивчивши ринок, ви зможете побачити, що великий попит має чищене насіння. Для того, щоб таке насіння пустити на потік, досить закупити необхідне устаткування. Якщо є можливість розширити ринок збуту, можна запустити додаткові лінії. Скоротити витрати можна, закуповувавши голівки соняшнику і переробляючи їх самостійно. Високої якості смаженого насіння можна добитися, якщо перед обжарюванням їх мити в спеціально встановлених для цього ваннах, а після жаріння в очисниках-охолоджувачах збивати з насіння чорний пил.
Можна додатково налагодити виробництво козинаков або халва.
Не варто зупинятися на досягнутому – розширюйте асортимент продукції, що випускається. І, звичайно, не забувайте про рекламу, яка, як відомо, є двигуном торгівлі.

Читайте також:Виробництво сиру