Виробництво сиру

Перспективна бізнес ідея – виробництво сиру

сыр2Сир – це молочний продукт, який багатьом за смаком, тим більше різноманітності сортів дозволяє кожному вибрати більше вподобаний. Сир підійде і для щоденних уранішніх бутербродів, для меню дорогого ресторану. Смакові якості сиру прекрасні, користь також висока, так що зрозуміло, чому у цього продукту настільки багато шанувальників – і гурманів, і прибічників здорового харчування.
На сир є постійний високий попит, навряд чи він з часом зменшуватиметься. Тому можна рахувати виробництво сиру бізнесом перспективним. Перед тим, як приступати до створення бізнесу, потрібно визначитися, який саме сир ви хотіли б робити, якою буде його цінова категорія, наскільки доступна сировина і де знаходяться ринки збуту. Якщо у вас вже є деякий досвід роботи в харчовій промисловості, почувати себе в цьому бізнесі ви зможете значно упевненіше.

Вкладення коштів і термін окупності

Існує декілька різновидів сиру :

  • тверді;
  • м’які;
  • напівм’які;
  • розсоли.

Кожен з цих різновидів відрізняється своєю технологією виробництва, для кожної потрібне і особливе устаткування. Тому від того, який саме сир ви робитимете, залежить уся підготовка виробництва.

Для створення бізнесу на первинному етапі знадобляться серйозні фінансові вкладення.
1. Необхідно підібрати досить просторе приміщення, в якому можуть бути розміщені :
цех, де відбуватиметься виробництво сиру;
майданчик, на якому сировина проходитиме закваску;
місце для посолу;
декілька холодильних камер, в яких зберігатиметься готова продукція.
Сумарна площа має бути не менше 350 квадратних метрів.
2. Цех доведеться оснастити спеціальним устаткуванням:
котлами для приготування сиру;
буферним резервуаром для гущі;
пресом.
Майданчик для закваски повинен мати:
заквасочник;
вузол, автоматично дозуючий закваску;
устаткування, що подає молоко;
нагрівач;
стерилізатор паровий.
У приміщенні для посолу потрібно встановити:
насоси, які контролюватимуть подання розсолу;
басейни, в яких сир засолюватиметься;
контейнери для зберігання готової продукції.
Усе устаткування для виробництва обійдеться приблизно в 150 тисяч доларів.
3. Знадобляться витрати і для виконання наступних дій :
оформлення необхідних документів;
покупки приміщення або його оренди;
придбання необхідного устаткування і його установки;
закупівлі на перших порах витратних матеріалів.
В середньому загальні витрати на запуск сироробного підприємства можуть скласти близько 900 тисяч доларів. Незважаючи на чималу величину цих витрат при правильній організації бізнесу можна розраховувати на багатократний прибуток. Окупиться таке підприємство за 2,5-5 роки. Багато в чому успішність його визначатиметься якістю продукту, який ви робитимете. Випускаючи сир з точним дотриманням рецептури і технології виробництва, можна за рік отримувати по тридцять тисяч доларів чистого прибутку.
Потрібно буде налагодити і збут готової продукції.

Особливості виробництва

 

сырКожен різновид сиру має свої особливості.

1.Мягкие сири виготовляються виключно зі свіжого або знятого молока. Для цих сортів пресування не використовується, або воно займає дуже малий час. Важливо, що сири такого типу не здатні зберігатися тривалий час, тому якщо ви робитимете саме м’які сорти сиру, украй необхідно налагодити своєчасну реалізацію.
2.Рассольные сири, такі, як сулугуни, витримуються в розсолі, придбаваючи від цього характерний післясмак, властивий молочному білку. Продукт виходить однорідний і м’який, допустимі тільки рідкісні крупинки сирного зерна. Ці сорти відрізняються підвищеним вмістом кухарської солі.
3.Твердые сири готуються з творогу.Він повинен тривалий час “доходити”, стаючи на смак усе більш пряним і незвичайним. Якість сиру багато в чому залежить від пресу, під яким він витримується. З сиру в максимальному ступені віджимається сироватка, сир промивають і потім віджимають. Жоден з процесів не можна пропустити, необхідно ретельно витримувати технологію виробництва.
Твердий сир повинен мати характерну форму сирної “голівки”, яка формується спеціальним вертикальним або горизонтальним апаратом. Який би сорт сиру не робився, в технологію обов’язково входять наступні операції:
підготовка молока;
утворення сирного зерна;
приміщення у форми;
піддає пресуванню;
посол;
етап дозрівання сиру;

організація зберігання сиру перед реалізацією.

Виробництво сиру вимагає використання виключно високоякісного молока, яке в процесі виробництва придбаває відповідну кондицію. Зазвичай цей процес займає 14 годин і відбувається при температурі 10 С. Усі етапи вимагають тривалого часу і дотримання особливих умов, тому сир досягає готовності не менше, ніж через місяць. Знадобляться для сирного виробництва і спеціальні бактерії і інші добавки.

Достоїнства і недоліки

Найочевидніший недолік цього виду бізнесу – це необхідність істотного стартового капіталу. Необхідно строго дотримуватися технології і рецептурних вимог : при відхиленні від норм хоч би на одному етапі сир буде непридатний до вживання, тобто послідують збитки.
Проте, не звертаючи уваги на складність і високу вартість бізнесу, його можна вважати дуже перспективною справою, оскільки сир має постійний попит, тобто можна буде швидко окупити фінансові вкладення і почати отримувати великі дивіденди.

Читайте також:Приготуввання сиру своїми руками

1 Comment

  1. Pingback: Виробництво смаженого насіння | Український бізнес портал

Comments are closed.