Виготовлення сушених овочей

Виготовлення сушених овочей- як бізнес

сущенные овощиЯк відомо, сушені фрукти, незважаючи на втрату певної долі вітамінів в процесі їх сублімації, мають ряд переваг перед своїми свіжими “аналогами”, за що і отримали широку популярність серед споживачів.
По-перше, в порівнянні із звичайними фруктами, їх можна зберігати тривалий час, при цьому не боячись, що вони зіпсуються або втратять свої первинні смакові якості.
По-друге, вони не займають багато місця, адже,наприклад, одно ціле яблуко по своїх об’ємах дорівнюватиме двом-трьом сушеним.
По-третє, сушені фрукти мають власний неповторний смак, який хоч і споріднений свіжим їх “оригіналам”, але все таки має при цьому свої неповторні особливості. Які і цінуються їх любителями.
Якщо ж дивитися на цей вид продукції з точки зору підприємця, то можна відмітити наступні переваги:

  • тривалий термін зберігання (бізнесмени, що займаються торгівлею продуктів, як ніхто інший розуміють цінність цього плюса);
  • відсутність необхідності великих площ для зберігання сухофруктів в порівнянні зі свіжими фруктами;
  • легкість в транспортуванні на будь-які відстані і прибудь-якій температурі – не потрібно купівлю дорогих хур-холодильників;
  • популярність (а значить – рентабельність) сушених фруктів серед покупців з причин, вже названих на початку статті.
  • Але є і недолік: сухофруктів сьогодні на ринку надто багато, а відповідно – конкуренція в цій ніші досить висока.Саме тому пропоную вам розглянути варіант торгівлі схожим продуктом, що має абсолютно ті ж переваги (як споживчими, так і підприємницькими), що були перелічені вище.

Виробництво сушених овочів

А ось ними наш ринок,погодитеся, поки ще далеко не заповнений. Цілком можливо, у вашій місцевості необхідно буде як слід потрудитися, щоб знайти місце, де їх можна було б придбати. Якщо це так, і ідея торгівлі сушеними овочами вас зацікавила, пропоную вашій увазі два варіанти організації такого бізнесу. Один з них вимагає істотних вкладень, але принесе більший прибуток; другий,відповідно, не потребує великих грошових вливань, але і доходи, звичайно, будуть скромнішими.
Вибирати вам.

Варіант перший : цех по виробництву сушених овочів

сущенные овощи.2jpgЕтапи організації бізнесу :

  1.  Оренда приміщення під цех, яке відповідає санітарним нормам, що пред’являються до підприємств харчового виробництва (повний їх перелік можна знайти в Інтернеті,або ж звернутися з цього питання в місцевий санітарно-епідеміологічний контролюючий орган).
  2.  Купівля устаткування, необхідного для підготовки і сушки овочів. А саме:
    а) Мойка овочів автоматична – чим більше буде її місткість,тим більш високими будуть темпи виробництва. В тім, таких машин можна купити декілька.
    б) Картоплечистка (призначена для очищення картоплі,буряка і моркви від шкірки).
    в) Машина для нарізки овочів з можливістю налаштування на різні типи нарізки – залежно від того, яка сировина в неї завантажується.
    г) Виробнича лінія для сушки фруктів і овочів. Складається з:

– дві центрифуги, в яких овочі заздалегідь висушуються відразу після миття;

– серійна сушарна камера, куди подається гаряче повітря з печі, з нею сполученої (подання йде за допомогою одного потужнішого насоса, а відсмоктування захололого повітря відбувається за допомогою другого, слабкішого насоса);

– двох’ярусна піч зворотної течії.
3. Наймання працівників для обслуговування виробничої лінії.В усіх них мають бути санітарні книжки того, що відповідає роботі в харчовій промисловості зразка.
4. Збут продукції. Поставляти готовий товар на реалізацію можна супермаркетам, харчовим магазинам і торговим точкам.

Варіант другий : самостійна сушка овочів

Таки й варіант понад усе підійде власникам заміських будинків з прилеглими ділянками. Нікого наймати не доведеться -все робити зможете ви самі. У тому числі мити, чистити і нарізувати овочі (у цьому можуть допомагати члени сім’ї).В тім, якщо є вільні засоби, можна для спрощення своєї роботи придбати дві невеликі (не виробничі, а звичайні,для домашнього користування) машини для миття і нарізки овочів.
Що ж до апарату для сушки овочів, то і тут пропоную вам заощадити, виготовивши сонячну сушарку своїми руками.Таким чином, ви не лише економите на устаткуванні, але і на енергоресурсах (газ, електрика).
Що ж до продажу готової продукції, то у вас є наступні варіанти:

  • Відкрити власний інтернет-магазин;
  • Орендувати місце під прилавок на місцевому ринку або базарі, продаючи сушені овочі самостійно;
  • Віддавати їх на реалізацію вже працюючим продавцям на ринку, або ж в якийсь невеликий продуктовий магазин.

Паралельно при цьому можна давати оголошення про продаж сушених овочів в місцеві газети і міські форуми

Читайте також: Виробництво сухофруктів