Розведення страусів

Розведення страусів – як бізнес

страусы2Разведение страусів є дуже прибутковим сільськогосподарським бізнесом. Цей птах добре себе почуває в нашому кліматі. М’ясо страуса цінується дієтологами і на смак перевершує яловичину і курятину.Не маловажним плюсом фермерських господарств, які спеціалізуються на вирощуванні страусів, є те, що ця ніша заповнена тільки на 10% частину. Сьогодні на м’ясо страусів звернули увагу не лише дорогі ресторани, але і мережі продуктових магазинів.
Для клімату нашої країни підійдуть два види страусів це всім відомий Ему і Чорний Африканський страус, гібрид якого спеціально виведений селекціонерами для країн з холодним кліматом. Сірчаний африканський страус на фермерських господарствах нашої країни представлений досить широко, тоді як ферм ему одиниці, що містять. Вся річ у тому, що економічно вигідно розводити саме Чорного африканського страуса. Він дає більше м’яса, тоді як Ему вирощують для виробництва сала.
Товарний жир (сало) Ему вже не є екзотикою, але все таки, його збут ускладнений, чого не скажеш про м’ясо чорного африканського страуса.
Якщо порівнювати вирощування великої рогатої худоби і страуса на м’ясо, то другий варіант найбільш вдалий,оскільки в рік, приріст м’яса із страусів виходить помітно більше. До того ж це м’ясо цінується вище, а значить і рентабельність страусоводства перевершує м’ясне тваринництво. Так само не варто забувати і про те, що страуси не хворіють на коров’ячий сказ і ящура. Ці хвороби стали причиною розорення багатьох тваринницьких господарств нашої країни.
Друге джерело доходу при розведенні страусів це продаж племінних особин. Тут питання організації такого роду бізнесу дещо серйозніше. Вся річ у тому, що для того щоб продати племінну особину потрібні дозволи і ліцензії.Вони даються з дотриманням безлічі правил. Зазвичай фермери декілька років вирощують страусів на м’ясо, а вже потім відкривають племінне виробництво.
Продаж страусиного м’яса так само потребує додаткових довідок на продукцію, але початкуючі фермери продають живих страусів на забій в м’ясо заготівельні компанії, які роблять усі потрібні аналізи і виписують сертифікати.
Третє джерело доходу від страусоведення – яйця птаха.Одна самиця відкладає до 60 яєць в рік. Звичайно, можна добитися і більшою кількості яєць, але в зимовий період краще від цього утриматися. Фермери, в зимову пору року додають в корм спеціальні добавки для зниження несення, таким чином, птах краще адаптується до нашого клімату.
Окрім м’яса і яєць страуса можна знайти покупця на шкіру цього птаха. За кордоном вона дуже сильно цінується, з неї роблять модні аксесуари, взуття і обтягують салони автомобілів. Вироблення шкіри коштує 10 євро, але після цього процесу її вартість збільшується на 50 євро.
страусыОптимальний варіант організації ферми для розведення страусів це порожні корівники в колгоспах, що розорилися. Знайти такі корівники можна без особливих зусиль. Головне домовитися з керівництвом колгоспів.
Страуси містяться в стійлах (5-6 кв м на одного птаха), так само раз на день вони повинні гуляти в просторій вольєрі.Одна з проблем страусоведення це викривлення ніг птахам за рахунок довгого простою на одному місці. Для того,щоб це не сталося треба обов’язково вигулювати страусів.Страуси живуть трійками. Вони самі формують такі “сім’ї”,допомагати їм робити це не слідує.
Варіантів старту такого бізнесу може бути декілька. Найдешевший – закупівля інкубаторів. Зазвичай з 100 яєць вилуплюються 70 страусят, які в процесі зростання втрачаю ще 10-15 особин.
Краще всього купити 3-4 місячних страусят і дорощуватиїх. Звичайно витрати на такий варіант старту в кілька разів вище, але молодняк, що вже сформувався, легко адаптується до нового місця і хворіє в окремих випадках.
Під час вирощування страусів треба постійно докупати декілька дорослих особин в інших господарствах для поліпшення генного складу вашого поголів’я.
Страуси живляться практично тими ж кормами, що і кури,хоча зараз стали з’являтися спеціальні комбікорми для цього великого птаха. Так само страусам можна згодувати кукурудзу, боби, горіх, капусту, бадилля моркви і інші продукти. У літню пору року страусам треба давати свіжу конюшину або люцерну.
Одна доросла особина в добу з’їдає корми вагою 2,5% своеї маси. У молодняка ця цифра більше в 2 рази.
Для того, щоб в місці проживання страусів не завелися небезпечні мікроорганізми, вольєри де вони містяться треба періодично вичищати. Зимують страуси на товстій підстилці з сена. Оптимальний вік для забою страуса -один рік.
Страусоводство це вигідний бізнес. Популярність страусиного м’яса росте, а значить розширюється його збут. У сучасному світі розведення страусів може стати панацеї від багатьох бід, з яким зіткнулося сільське господарство.

Читайте також: розведення фазанів

1 Comment

  1. Pingback: Розведення осетра | Український бізнес портал

Comments are closed.