Мобільний ресторан на сонячній енергії

6e256b2-dinner-solar-energyІдея використання сонячної енергії сьогодні настільки захопила уми людства, що на базі створених сонячних батарей стали в конвеєрному ритмі з’являтися все нові розробки різних масштабів і призначення. І тисячі підприємців зважаючи на це намагаються успішно втілити дану технологію в різних цікавих ідеях бізнесу. Приміром, сьогодні вже створюються вікна з сонячною батареєю, сонячні очисники води і т. д. Сьогоднішня ідея теж «грунтується» на енергії сонця. На цей раз його вирішили використовувати в… ресторанному бізнесі!

Перший «сонячний» ресторан

Почалося все відносно недавно: на святкуванні 50-річчя дизайну Salone del Mobile фінський ресторатор Марті Гюиксе при партнерстві пивоварної компанії Hartwall (прославилася виробництвом пива Lapin Kulta) представив присутній публіці неймовірну розробку. А саме – пересувний ресторан, якому дав ім’я Lapin Kulta Solar Kitchen Restaurant, оскільки працює він виключно на всій доступній сонячної енергії.

Чим би це не було даниною моді сьогоднішнього дня на все екологічно чисте, або способом як слід виділитися з незліченних (особливо в Європі) закладів громадського харчування, для підприємців це в першу чергу геніальна комерційна ідея. Своє право на тривале існування і фінансовий потенціал ресторан вже встиг довести, успішно функціонуючи в літній період у Фінляндії. Ресторан, будучи пересувним, навіть подорожував по своїй країні до серпня, а потім їм мали можливість скористатися і жителі Стокгольма. У Швеції він і пропрацював до кінця літа.

Як же функціонує таке нестандартне місце громадського харчування? Природно, весь процес приготування страв відбувається за рахунок енергії сонця, без дещиці електрики і газу. Енергію накопичують встановлені на поверхні землі спеціальні батареї. А потім вона витрачається на нагрівання спеціальних конструкцій, на поверхні яких готується їжа. Однак і це ще не всі чудеса особливості даного ресторану. Справа в тому, що заклад, потребує сонячних променях, працює лише на відкритих майданчиках – практично під відкритим небом. Зважаючи на це, весь процес приготування «сонячних» страв завжди доступний погляду відвідувачів, так і просто перехожих людей. А це не може не підігрівати інтерес публіки, і без того зацікавленої цим екологічним рестораном.

Меню диктують погодні умови

Власники ресторану запевняють, що страви, приготовані на сонячній енергії, володіють якимсь особливим смаком і ароматом. Правда, меню строго відповідає погодним умовам. Наприклад, за ясної сонячної погоди відвідувачі зможуть спробувати абсолютно будь-яку страву з наявного списку. Тому що накопиченої енергії вистачає на приготування омлету, так і для смаження хорошого біфштекса. А ось при похмурій, дощової погоди відвідувачі вже обмежені лише стравами, не потребують термічної обробки (закуски, десерти, салати тощо). Втім, відвідувачів цей погодний нюанс зовсім не відлякує – ресторан користується високим попитом і доводить вкотре відому істину: у креативних ідей немає ніяких кордонів. Так що дерзайте і ви!

Читайте також: як відкрити літне кафе